Aannemen en aanvaarden
Dankbaar voor wat er is |
“Grant me the serenity to accept the things I
cannot change,
Courage to change the things I can,
And the wisdom to know the difference.” –
Reinhold Niebuhr
Deze
lockdown scherpt ons bewustzijn aan. Ik hoor en lees verhalen van mensen die
ontdekken dat ze helemaal niet zoveel hoeven te doen en hebben als ze altijd hebben
gedacht.
Ik
hoop dat dit bewustzijn in de bedrijven ook is doorgesijpeld. Dat al die
zakenreizen en belangrijke vergaderingen niet per se hoeven.
Mijn
bewustzijn groeit in die zin dat ik probeer los te laten wat ik niet kan
veranderen. Het heeft geen zin me schuldig te voelen omdat ik geld genoeg heb
om (lekker) eten te kopen. Het heeft geen zin om minder te eten uit misplaatst
medeleven met hongerige mensen.
Mijn
bewustzijn groeit in die zin dat ik probeer te aanvaarden wat ik wel kan doen.
Dat zijn kleine zaken, maar de zee bestaat uit vele kleine druppels. Ik deel
zeep en suiker uit
in de dorpen van UGoGreen, onze NGO, en geef werk aan vier vaste
medewerkers. Leveranciers en restaurateurs hebben indirect werk door de
bereidingen en renovaties van Plot 99 Coffeehouse en UGoGreen’s donaties. Ook heb ik bloed gedoneerd
deze week.
Mijn
bewustzijn groeit in die zin dat ik probeer het verschil te zien tussen wat ik
wel en niet kan doen. Waar mijn bewustzijn het nog het moeilijkst mee heeft, is met giften
voor mezelf te aanvaarden.
Eén
van mijn crowdfunders heeft mijn schuld aan haar kwijtgescholden. Geen klein bedrag, en ze
kan het best zelf gebruiken. Maar ze zei dat Plot 99 dat geld nu vast meer dan
ooit kan gebruiken om te overleven. En als Plot 99 overleeft kan ik weer meer
mensen aan het werk zetten, die hun familie dan weer mee kunnen ondersteunen.
Ik
heb ook meer dan 500 euro ontvangen van meer dan 60 verschillende mensen die
aan een één-euroactie meededen die mijn attente vader had opgezet voor mijn
verjaardag. Dat geld kan ik goed gebruiken als ik ooit nog een keer in België kom,
aangezien ik verder geen euro-inkomsten meer heb. Maar in deze hongerige tijden
in Oeganda voel ik me bijna schuldig dat ik met dat geld geen eten koop om uit te delen.
Maar
dat is niet mijn taak. De overheid van Oeganda is eindelijk voedsel aan het
uitdelen, net als de organisatie Eco-Bricx in Masaka, die 25.000 pond
ontvangen heeft van donors in het Verenigd Koninkrijk.
Dus
probeer ik aan te nemen en te aanvaarden. Te aanvaarden wat ik wel kan doen en
daar ook naar te handelen. Te aanvaarden dat mijn bloeddonatie het verschil kan
maken in iemand zijn leven. Te aanvaarden dat ik graag help, en dat anderen mij
ook graag helpen, op wat voor manier dan ook. Te aanvaarden dat ik niet per se
volledig financieel onafhankelijk hoef te zijn. Te aanvaarden dat ik best
giften mag aanvaarden die enkel en alleen voor mij persoonlijk bedoeld zijn.
Covid-19
in Oeganda
Ik
hoor van verschillende mensen dat de media in het Westen weer lekker selectief zijn
en zo goed als geen informatie over Covid-19 in Afrika geven. Ik zal dat
hierbij rechtzetten met een kleine lokale update: in Oeganda hebben we vandaag 88
gevallen en nul doden. De laatste 25 gevallen zijn vrachtwagenchauffeurs die
uit Tanzania en Kenya komen. Die worden aan de grens getest maar mogen wel
doorrijden. Als ze positief zijn, worden ze opgebeld en moeten ze zich alsnog
in quarantaine begeven nadat ze wie weet hoeveel mensen al besmet hebben, want eten
moeten ze elke dag ergens halen.
Ik
kom niet zoveel buiten, dus ik heb echt geen idee hoe erg het wel of niet
gesteld is met hongerige mensen. Ik vraag af en toe aan mijn personeel hoe het
met mensen in hun omgeving gesteld is. Dat is oké voor zover zij dat
beoordelen.
Mensen
die ik ken in Kampala zeggen dat de voedselprijzen omhoog gegaan zijn, maar dat
er nog steeds eten verkrijgbaar is. Als je geld hebt natuurlijk. Veel mensen
leven hier van dag tot dag en verdienen nu al 5 weken niets. Ik kan dus
aannemen dat er zeker ellende en honger is, maar ik heb het in mijn directe
omgeving nog niet gemerkt.
Met
mij gaat het goed. Ik geniet eigenlijk wel van de lockdown. Lekker rustig bij Plot 99
Coffeehouse, met enkele afhaalorders per dag. Ik sta weer in de keuken waar ik
de enig overgebleven chef help. Ik doe alle administratie, ik maak schoon en
was af. Ik knuffel de honden en de kat. Ik bedenk wat er verbeterd kan worden in het
restaurant. Ik
doe aan afstandscoachen met de PUM-expert die
in maart zou zijn gekomen
en nu virtuele ondersteuning geeft.
Ik
geniet.
Ik
ben elke dag dankbaar voor de orders die we kunnen doen en doe mijn best om de
persoonlijke giften die ik kreeg gewoon aan te nemen.
Wat super leuke verjaardagsverassing! Blij dat je het kon aanvaarden. Dankbaar voor al wat je doet xx
BeantwoordenVerwijderen