woensdag 23 november 2011

Hope, the girl who stole my hart...

Bij deze dan eindelijk het verhaal over Hope. Ik wachtte op een mooie foto, daarmee dat het wat langer geduurd heeft. Ook hebben we al een week geen stroom meer en wacht ik altijd tot er iemand anders de generator opzet om effe wat stroom te hebben (ik vind het nogal duur om zelf op te zetten...).

Hope is een meisje van ongeveer 14 jaar, mentale leeftijd ongeveer 2 schatten ze. Ze is opgenomen in het Baby Home van Uganda Child Care, hoewel ze daar eigenlijk niet echt op haar plaats zit, aangezien de verzorgsters niet weten wat ze met haar moeten doen buiten aankleden en wassen. 
Meestal wordt ze gedurende de dag aan haar lot over gelaten en zit ze op de grond, in zichzelf gekeerd. 
Ze heeft scoliosis, draagt een pamper, heeft zeer goed ontwikkelde fijne motoriek, kan zelf eten, praat niet, of brengt enkel wat onverstaanbare nonsens uit en begrijpt ook niets als je iets zegt, of het nu in het Engels of Luganda is. 

Ze zit heel de dag gehurkt op de koude betonnen vloer, op haar blote voeten. Blijkbaar heeft ze vroeger fysiotherapie gehad en kon ze toen min of meer zelf stappen, maar daar is geen geld meer voor. Ze kan niet zelf recht komen of stappen zonder ondersteuning. 
Dus heb ik dat op me genomen, om elke keer als ik in het baby home kom (een paar keer per week) haar recht te tillen en een beetje met haar rond te wandelen. Haar een beetje masseren of gewoon met haar in de zetel zitten. 
Ze krijgt dan zo'n gelukzalige glimlach op haar lippen, waarmee ze mijn hart gestolen heeft. 

Tijdens de lunch zitten alle kids buiten op een grasmat samen te eten, maar Hope krijgt binnen een bord en eet dat daar alleen op.
Gister heb ik ze buiten gezet bij de andere kids en heb gevraagd aan de verzorgsters of ze dat in het vervolg altijd kunnen doen, ook als ik er niet ben, zodat ze toch niet alleen moet eten. Ik heb geen idee of Hope dat wel leuk vindt, want soms heb ik het idee dat al die drukte van die klein mannen wat veel is voor haar, maar soit.

Ik heb ook wat oefeningen op internet opgezocht ivm scoliose, maar het is me nog niet echt gelukt om die met haar te doen. Haar spieren zijn zo verkrampt, ze werkt ook totaal niet mee en ik ben bang om haar pijn te doen. 
Ze heeft ooit een keer snachts haar arm gebroken omdat ze zich omdraaide maar niet alle ledematen tegoei mee gedraaid kreeg (ozoiets), dus haar arm bleef achter en brak dan maar...

Als er iemand enige tips heeft wat voor soort speelgoed ofzo een 2-jarige met zeer goede fijne motoriek kan bezig houden, dan mag je het zeggen. 
Nu versnippert ze soms een blad papier tot zeeeer fijne snippers, maar er zal vast nog wel iets anders bestaan om zich mee bezig te houden?

Tips en ideeen welkom!


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Lenke,

Ik heb een paar ideetjes:
grote Steekkralen, houten puzzels, duplo, plasticine?, stickers kleven, kleuren, en ge hebt ook van die grote plastieken pinnen om te steken maar weet niet hoe dat noemt.
Groetjes Sandra

rietje zei

dag lenke

super dat je dat doet
als je wil kunnen we wel wat dingetjes voor haar meegeven met reggie , als hij t nog kan meenemen;
t was fijn om hem gisteren even te zien
dikke knuf
moeke

serena zei

serena is thuis en vind t wel leuk wat je schrijft en doet daar
en ze vraagt of t goed is dat ze een knuffelke meegeeft voor hope
want ze wil ook graag helpen.
ik hou van jou, ini ibich kita
en ik heb je lief xxxx serena