Laatste uitstapjes in Uganda: kippenfarm

Terwijl ik broed over een afsluitend verhaal, vertoon ik wat vermijdend gedrag door eerst nog te vertellen over de laatste uitstapjes die ik in Uganda gedaan heb: visit chickenfarm Sander en Linda, en bezoek aan de Sipi Falls.

Yvonne, 1 van de vrijwilligers die ondertussen ook weer in NL zit, had 16 kippen gekocht van de kippenfarm die Sander en Linda hebben opgezet, met als doel ze te bakken en braden en laten opsmullen door de kinders en ouderen van de village.
Jelle (een zalige antwerpenaar die de farm verder opvolgde) kocht ook 2 kippen en nodigde de rest van de vrijwilligers uit om deel te nemen aan het kippenfestijn.

Zodoende waren we weer met een hele hoop muzungu's present in the village in de buurt van Kayunga, een plek die de mensen in de buurt ondertussen al "muzungu-place" noemen vanwege de vele blanken die er tegenwoordig rondhangen.

Rond 11u waren we aanwezig en konden we getuige zijn van de slachting van zo'n kleine 20 kippen. Toch wel even iets anders dan je kippefileetje netjes verpakt in de GB kopen... Ik zal er enkele foto's van in m'n blog zetten, maar is misschien niet geschikt voor gevoelige kijkers (toch niet als je inzoomt).

Tyas wou ook een kip slachten, maar dat mocht niet omdat hij geen moslim was. Eerst een of ander vaag verhaal over dat dat verboden was bij wet, dat alleen moslims mochten slachten ofzoiets, maar uiteindelijk was het gewoon hun geloof. Dat eerbiedigen we uiteraard, dus hebben sommige (blanke) mannen enkel geholpen bij het ontweien en afhakken van poten en roosteren zodat de laatste veren verbrand worden (na de pluk).

Na dit alles werden de kippen in grote potten gekookt op het ondertussen bekende 3-stenen houtvuurtje en konden we tegen 3u (eindelijke!) smullen van heerlijke rijst (voor de muzungu's, uiteraard matooke voor de villagers). Als toetje verse ananas, recht van het veld. Heerlijk!

Sommige vrijwilligers trapten een balletje met de kids, maar dat kostte wel moeite om ze aan het spelen te krijgen! Je moest ze echt aanmanen om recht te staan en mee te spelen.
Eens dat gelukt was vonden ze het heerlijk, maar ze leken enige vrees te hebben voor die grote witte mannen in het begin.

Hieruit werden de slachtoffers geselecteerd. Mooie dikke kippen he?


Sta ik er zo goed op? Ben je klaar om een foto te nemen? Ok, snijden dan (daar heb ik een foto van, maar die zal ik toch maar niet openbaar maken, voor de gevoelige zieltjes onder ons)

Plukken maar!
poten afsnijden

En roosteren maar (om de laatste veren te verwijderen)


Enanas (zo heet dat in het Luganda)

Voetballen is hier ALTIJD goed.

Reacties

  1. Goed idee om je blog niet te 'bevuilen' met 'walgelijke' foto's!! En als het je verder goed gesmaakt heeft, dan heb je dat ook alweer gehad.
    De sluikreklame is meegenomen!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ik kijk uit naar je opbouwende kritiek!

Populaire posts van deze blog

Verassingslunch door collega's

A thought about voluntarism

De ondankbare vluchteling