maandag 20 december 2010

Certificaten


 Uiteindelijk was het toch een hele goede ervaring in Jjaja Bbanga en ben ik blij dat ik geweest ben. Daar heb ik ook (eindelijk) het gevoel gehad dat ik echt iets heb kunnen betekenen en achterlaten.
Zoals Sander het mooi verwoordde: "Je hebt hier écht wel aan ontwikkelingswerk gedaan!"

Toen ik er aankwam hadden de teachers nog nooit een (computer)muis vast gehad.  Na 10 dagen les in Word, beetje Excel en internet, hebben ze samen een bedankbrief in kleur en omlijnd en in verschillende lettertypes en nog allerlei kleine aapassingen gemaakt op de computer voor mij.
Ze kunnen ook simpele optelsommen maken in Excel en dit in de toekomst gebruiken om de punten van de leerlingen in bij te houden.
Ze hebben allemaal een email account aangemaakt. Ik heb gezegd dat ik nu ook een mail verwacht af en toe. Ben benieuwd. Ook omdat dat geld kost, ze moeten dan geld uitgeven aan een internet cafe.

Het was heel fijn om examen af te nemen (hoewel ook daar geduld nodig was) en vooral om hen een certificaat te overhandigen waar dan op stond dat ze een cursus Word hadden gevolgd en met … / 100 hun examen hadden afgelegd.

Ook heb ik nog leuke bedank kadootjes gekregen: een gewoven matje dat ze hier ook in de huishoudens gebruiken, een hele grote mand fruit (die dan ook gewoon aangebroken wordt door iedereen) en een klein zelf gemaakt boekje met een persoonlijke boodschap van iedereen.
Echt heel lief, en het deed bijna al de ongemakken vergeten die ik in de rimboe doorstaan heb.

Nu ben ik weer terug in Mukono, heel fijn om terug te zijn en de andere vrijwilligers weer te zien.
Nog fijner is dat Reggie hier nu is! Deze week blijven we nog in Besaniya, lekker chillen, daguitstapjes doen, beetje werken (Reggie dan toch), koken voor de andere vrijwilligers (vandaag verjaart er eentje, en ga ik lekker belgisch koken: frietjes met stoofvlees en een cake!) en na kerst gaan we het zuidwesten van Oeganda verkennen. Vraag me af hoe het me zal bevallen om een toerist te zijn.
Zo voel ik me nu helemaal niet. Wel een buitenstaander, maar zeker geen toerist.

Aangezien de cultuur van kaartjes versturen hier volledig onbekend is, wens ik jullie allemaal een electronische maar zeker niet minder gemeende hele fijne kersttijd en ook alvast een fantastisch nieuwe start in januari.

May all your dreams come true, but be sure to grant them yourself.

Dikke knuffels aan iedereen!

4 opmerkingen:

Wim zei

Leuke ervaringen dus, een stukje vakantie en terug wat 'comfort'! Het is je gegund na al die bangelijke ervaringen
Mogen ook jouw dromen en andere uitkomen en je nog een leuke tijd hebben in de broesse!
Enne, misschien kan je nog een echte belgische frituur beginnen daar!? Een gat in de markt?

Ken zei

Ik ben dan wel niet iedereen, maar ik ben toch zo vrij om de knuffels met graagte aan te nemen =).

http://img221.imageshack.us/img221/8726/dezelinkheeftabsoluutni.jpg

Ken zei

Ja lap, niet clickable. Ge zult wel in het bezit zijn van een certificaat om te mogen copy-pasten, vermoed ik? =p

hannebogemans zei

Hey Lenke, voor jou ook all the best hé! en vooral veel liefde mé uw lief! geniet van t samenzijn daar! XXX