woensdag 4 juli 2012

Goed doen is niet gemakkelijk

Ik was er wel een beetje op voorbereid, maar als het dan toch gebeurd is het toch niet zo leuk. De vraag is vooral hoe ik er van kan leren om er in de toekomst anders of beter mee te kunnen omgaan.
Justine, het meisje dat dankzij jullie de opleiding kapster volgt, heeft een arrogante houding gekregen. Ik had dat al een beetje gezien in haar, maar het is nu pas helemaal tot uiting gekomen. Er wordt toch voor haar betaald, dus waarom niet speciaal voedsel verlangen en het arrogante meisje uithangen?
De vrouw waar ze bij logeerde wil haar niet meer helpen, omdat ze zo arrogant doet.
Vorig weekend wou ze ook per se op bezoek bij haar familie (wat uiteraard weer transport kost) en dan was het niet goed genoeg voor madam dat ze in het weekend kon gaan, nee ze wou tijdens de week. Wat voor de directeur niet goed was omdat ze dan teveel lessen mist.
Tjsongejonge.

Ik was er niet dit weekend (in Kampala om alweer spul te kopen voor het cafe) en ben gister een hartig woordje met de directeur gaan babbelen. Hij zou voor een kamertje zorgen voor haar waar ze voor zichzelf kan zorgen en van mij een minimum aan geld krijgt voor haar eten. De huur betaal ik ook.
Vandaag laat ik ook een pastor die ik ken eens met haar praten. Ze is wel dankbaar he, zie brief hieronder, maar haar gedrag laat zwaar te wensen over. Dus een goed praatje over God en de hel en weet ik waar die pastor het over gaat hebben zal haar misschien wat nederiger te zijn.
Hoop ik.

Dus nu is de vraag wat hiermee te doen. Het is geen verrassing, veel afrikanen doen lief en aardig of zielig en zodra het doel is bereikt (geld gekregen) veranderen ze helemaal. Ik heb dat 2 jaar geleden al gezien en hoor dit nu ook weer van anderen. Ben er dus wel een beetje op voorbereid en haal er voor mezelf de volgende les uit: geen medelijden, wel mededogen. Niet onze levensstandaard willen aanbieden (dat deed ik al niet, maar je wil toch iets goed), het gewone dagelijkse oegandese leven is goed genoeg (qua huisvesting en eten).

Desalnietteplus wil ik jullie toch volgende kids op onze website voorstellen, die graag een sponsor zouden hebben om hun schoolgeld te betalen!
Sponsor hen!
We hebben ook beslist om hen naar hun gewone school te laten blijven gaan, waar we eerst een chique goede school wilden aanbieden. Maar dat vraagt minstens 3 sponsors per kind (of 20 euro per sponsor per maand) terwijl voor datzelfde geld ze meestal ook naar de gewone village school willen gaan.

Mededogen, geen medelijden.

Nu ben ik weer naar mn café om te praten met een schilder!
Volgende blog over mogelijke namen... :D

1 opmerking:

Wim zei

tja Lenke,

Het is idd allemaal niet simpel daar, maar ik zie dat je zelf al de (denk ik toch) juiste les eruit geleerd hebt.
Verschillende culturen en dan hun idee over onze 'welvaart' kan tot zulke toestanden leiden, maar je gaat er al goed mee om vind ik.
Je bent en blijft 'goe bizzi'.