vrijdag 28 oktober 2011

Matendo Project, Kibaale

Deze week hebben we het Matendo project bezocht in Kibaale, in de buurt van Fort Portal (min of meer), volledig ruraal en érg afgelegen.

Jackson is een Oegandees (met zowaar visie!) en heeft mits funding een Vocational Training Centre gebouwd dat in januari zijn eerste leerlingen zal ontvangen.
Aangezien Vocational Training ook onze dada is, dachten wij van eens kennis te maken met de man en zijn project, en te zien wat we samen zouden kunnen doen eventueel.

Het was een weerom prachtige plek met goeie vibes en een mooi project. Het leuke is ook dat er in NL al een stichting bestaat die Matendo ook ondersteund en we zo dus op 3 fronten zouden kunnen samenwerken!
Volgende week gaat Jackson 2 weken naar NL om er oa te praten met mensen van verschillende bedrijven om te zien of er enige sponsering/samenwerking ivm nieuwe waterbronnen kan uitgewerkt worden. Danku Jacky voor het opzetten van deze gesprekken!

Dus genoeg stof om weer over na te denken en uit te werken, deze keer met Reggie op afstand, want vanmorgen is hij weer vertrokken, richting Libanon voor een weekje. Daarna zit hij enkele weken in Belgie, dus grijp je kans om hem te zien!

De reis naar Kibaale was weer redelijk afzien. Op de heenweg ging het nog, zaten we vooraan naast de chauffeur, wat wil zeggen dat er geen kippen of kinderen of mensen of bagage bijgeschoven wordt. Je zit natuurlijk wel op de 1e rij om te zien hoe roekeloos de chauffeur over de wegen raast en kippen noch honden spaart (we hebben 2 lijken achter gelaten, zonder zwans, ze vinden dat dan nog om te lachen ook). Het is een wonder dat we geen kind geraakt hebben, hoewel die wel weten dat ze voor hun leven de berm in moeten duiken als de taxi (of enig ander voertuig dan ook) er aan komt. 

Reis terug was zo'n beetje levend verbrand worden aan mn voeten en schenen. We zaten op de 1e rij achter de chauffeur, dat wil zeggen vlak tegen het motorblok dat zo goed als niet geisoleerd/afgeschermd is, zowiezo overuren draait wegens het rijgedrag van de chauffeur en de erbarmelijke staat van de weg (1e 2u dan toch) en dus LOEI-heet staat. Verder alles vol bagage dus nauwelijks plek om uw voeten kwijt te raken, efin, een pleziertochtje!

Maar we zien uiteraard weer nieuwe opportuniteiten, lang leve de flexibele geest! Ik zie het vooral zitten om een cooperatieve op te richten met de plaatselijke boeren daar, zodat ze sterker staan om een goeie prijs te bedingen voor hun gewassen. Nu verkopen ze individueel aan de handelaars die langs komen.
Gek dat ze daar zelf niet op komen, maar ja, van wie zouden ze het moeten leren?
Indien iemand enige kennis van zaken omtrent opzetten van een cooperatie: altijd welkom om met mij te delen!

Lieve groeten en tot de volgende keer xx4 opmerkingen:

Tina zei

Ik heb hier pas over gelezen! In Tanzania bestaat zulks een cooperatie,, al een aantal jaren en beide partijen zijn zeer tevreden. Het gaat in de daily news, east african of the citizen zijn. ge kunt die wel vinden op t net denk ik!

Vicky zei

Spannend! En inderdaad, zaken die voor ons superevident zijn, kunnen levens veranderen ginder... Hou je ogen open ;)

hanne zei

Hé Lenke, goe bezig daar, doe zo verder meiske, en hopelijk luktet ook wa zonder Reggie! Maar de plannen vliegen ons rond de oren, dus ge zit alleszins ni stil! XXX

Yvonne zei

Hoi Lenke,

Wat heerlijk om je verhalen en ervaringen in Oeganda te lezen, alsof ik er zelf weer ben!

Goed dat je je krachten met Jacky hebt gebundelt, verbaast mij niets!

Komende tijd puntjes op de i gaan zetten wat betreft activiteiten/projecten, ik wens jullie heel veel succes (maar ook plezier en stroom!).

Groet,
Yvonne