vrijdag 18 februari 2011

Verschillen tussen Uganda en Tanzania

         -         Kennis Engelse taal is in Uganda veel beter
-          Heb daardoor ook meer Swahili geleerd in 3 weken Tz dan Luganda tijdens 3 maand Ug.
-          Tanzanianen zijn veel geslotener. In Ug zeggen ze sneller hallo of beginnen een babbeltje, in Tz minder. Zelfs als je zelf eerst Jambo zegt, krijg me meestal een vreemde blik terug.
-          In Tz hebben we uiteraard meer op het toeristische spoor gezeten, kan verschil geven in soort mensen die je ontmoet (enkel mensen die veel met toeristen te maken hebben).
-          Levensstandaard is iets duurder.
-          Landschap is heel anders: veel droger, veel diverser. We hebben natuurlijk wel een 2000-tal kms gedaan, Ug is veel kleiner, maar heb het gevoel dat Ug heel groen is en vol bananenbomen staat. Tz heeft heel diverse landschappen, dikwijls ook heel droog.
-          NP Serengeti is absoluut veel en veel en veel mooier dan enig park dat ik in Ug gezien heb. Zelfde voor Ngorongoro, Usumbara en Zanzibar (dat laatste kan je niet vergelijken natuurlijk, aangezien Ug geen zee heeft).
-          Stonetown is heel leuk om eindelijk weer eens het gevoel te hebben in een stad aan te komen, met architectuur (hoewel verschrikkelijk slecht onderhouden) en gezellige straatjes. Dat heb ik in geen enkel Ugandese stad of dorp gezien, of in andere plaatsen in Tz.
-          Tanzanianen ruiken minder sterk dan Ugandezen. Of ik heb geen sterk ruikende Tz ontmoet. Of de mensen die we ontmoet hebben verdienen allemaal ietske meer wegens in de toeristische sector en kunnen zichzelf en hun kleren beter wassen…
-          Veel minder gebruik van Boda's in Tz.
-          Dalla dalla jammer genoeg niet gebruikt, enkel lange afstandsbussen.
-          Veel heter en luchtvochtiger in Tz. Hitte in Ug is beter te verdragen.
-          Veeeeeeel meer touts/papasi in Tz. Heel irritant.

1 opmerking:

Wim zei

Tanzania in een notedop door een gelouterde toeriste!