dinsdag 7 december 2010

Computer training – part II

Daar zit ik dan, midden in de rimboe. Geen stromend water, wc is een gat in de grond van 10x20 cm schat ik, douchen is middels een emmertje water dat ik over mijn lijf giet (in dezelfde wc met gat als ik enige privacy wil), koken is op houtskool. Meestal was ik mezelf in stukjes: vandaag mijn haar, morgen mijn benen, overmorgen mijn bovenlijf. Klein muzungu-voordeel: ik heb een klein 1-pits-gasvuurtje gekregen om wat water op te warmen voor thee of badkamergebruik.

Toch staat hier een computer en hebben we 's avonds licht in het klaslokaal als we willen. Dit kan door een zonnecel-installatie die enkele Nederlandse ingenieurs hier een paar weken geleden hebben geplaatst. Het zijn slechts 2 panelen, maar geeft voldoende stroom voor verlichting in de klaslokalen, 1 desktop pc en om al onze spullen op te laden. Voor de andere teachers is dit enkel hun gsm, voor teacher Lenke is het haar laptop, camera, mp3 speler en beide gsm's (verder ben ik helemaal niet afhankelijk van electriciteit hoor).

Gelukkig heb ik nogal slimme studenten. Hun leeftijd varieert tussen 20 en 30 jaar, maar ze hebben gestudeerd en hun hersenen zijn dus ontwikkeld. Dat is veeeeeeeeeeel leuker om les aan te geven dan aan de matrons van de vorige school. Dat was echt te merken dat die helemaal niet ontwikkeld waren. Mijn huidige studenten hebben op 1,5 lesdag al meer geleerd (en onthouden) dan die matrons op 4 lesdagen tijd…
Uiteraard zijn ook hier snellere en tragere leerlingen. Er is vooral eentje heel traag van begrip (uiteraard niets vergeleken met de matrons) en ze is nu al 1.5 uur bezig aan een oefening. De vorige deed er een half uurtje over. En ze is nog láng niet klaar.
Wat wel mooi is om zien: de andere studenten zitten er geduldig rond. Ze geven advies over hoe ze iets moet doen, maar blijven wel heel rustig. Ik heb ook wel gezegd dat ze niet te veel mogen helpen, dat degene die aan de computer zit het ook zelf moet leren.

Sarah (de director/oprichtster van de school) investeert in de opleiding van de teachers in die zin dat ze een kok heeft gehuurd die onze lunch voorziet met ingredienten die Sarah betaald.
Voor ons avondmaal moeten we zelf instaan, en iedereen zal om de beurt koken. Ik weet nog niet waar ik hier ingredienten kan aankopen, maar ben voorlopig nog niet aan de beurt.
Het eten is betrekkelijk saai en eenzijdig: gister matooke met een soort van waterig tomatensausje (wel van verse tomaten gemaakt), vanmiddag rijst of posho (vind ik écht niet lekker) met een bonensaus. Die lunch zal de komende dagen niet veel anders zijn denk ik.
Ze vroegen wat ik vanavond wou eten, en ik heb gezegd dat ze me moesten verrassen. Ben benieuwd of ze iets anders kunnen maken dan matooke…

Ik voel me hier goed, maar ben ook nu al wel blij dat het maar voor 2 weken is. Daar  ben ik op ingesteld en dat zal ook best wel lukken, maar ik merk wel dat ik dat soort leven toch helemaal niet gewend ben en al snel de luxe van stromend water, goede internet connectie en een winkel in de buurt mis.

Internet is dus min of meer aanwezig. Soms werkt het, soms helemaal niet. Ik heb mijn draadloze modem mee en het hangt dus van de aanwezigheid van het mobiele netwerk af hoe goed mijn connectie is.
Gister ging het vlot, vandaag is het nog geen enkele keer gelukt. Hopelijk lukt het een keer om dit te posten.    

4 opmerkingen:

Maja Slegers zei

amaai zus goe bezig! Wat een geduldige vrouw ga je nog worden!!!! Ik vind je echt fantastisch!
Dikke kus
Maja

Mark van Heeringen zei

Hi Lenke,

Erg goe bezig en ook ik vind het heel tof wat je allemaal doet en aangaat. Ben benieuwd waar dit toe leid als je weer terug bent...

Have fun
Groet, Mark

rietje zei

en ikke nog even ...

ja zeker goe bezig en ook benieuwd naar wat dit allemaal gaat leiden voor jou....
k zie je hier al in een hutteke zitten ...
nee hoor maar k ben wel heeeeeeel fier op jou

tot .... een zachte hartknuf voor elke dag

moeti

Ken zei

En - ja, ik heb blijkbaar iets met de eetmeldingen =p - hoe zit het eigenlijk met de spijsvertering?